CARBOHIDRATI BENEFICI INTR-UN PROGRAM DE SLABIRE

       Am intalnit de multe ori ideea conform careia, in general carbohidratii sunt rai pentru un regim alimentar echilibrat. Sunt priviti ca principalul inamic al unei siluete subtire. O abordare total gresita. Carbohidratii sunt prietenii nostrii, aliatii nostrii pentru o viata sanatoasa si echilibrata.
      Haideti sa vedem ce sunt acestia: substante organice cu functii mixte, cu rol de impiedicare a acumularii de substante acide si de fixare a apei in tesuturi. Ei reprezinta materia prima pentru sinteza proteinelor, lipidelor, acizilor organici. Sunt combustibili pentru activitatea musculara si nervoasa, reduce catabolismul proteinelor, fiind depozitati sub forma de glicogen in ficat si muschi.
   Majoritatea dietelor promoveaza reducerea cantitatii de carbohidrati din alimentatie, cu rezultate groaznice asupa echilibrului organismului uman. Retineti: sistemul nervos central si inima folosesc drept sursa de energie glucoza (carbohidratii atat de blamati). Daca reduc mult cantitatea acestora in dieta, de unde isi vor lua acestea energia necesara unei bune functionarii?
    Sa nu uitam: proteinele sunt metabolizate doar in prezenta carbohidratilor. Si atunci, de unde ideea aceasta a reducerii cantitatii lor?
   Trebuie analizata calitatea si sursa carbohidratilor ingerati, nu cantitatea lor! Clasificarea clasica imparte carbohidratii in doua categorii principale: simpli (monozaharidele, dizaharidele) si complecsi (polizaharidele, fibrele alimentare). Noi trebuie sa utilizam, cu precadere, carbohidratii complecsi. Recomand:
    Cerealele integrale
    Painea integrala
    Fructele
    Legumele
    Orezul brun
    Turtele si biscuitii de ovaz
    Orzul
    Fasolea
    Lintea
    Cartofii
   Pe de alta parte, carbohidratii rai sunt carbohidratii rafinati. Ei se digera in tractul digestiv superior, in intestinul subtire, dupa care sunt covertiti in glucoza, generand un plus de energie, dar si reactii inflamatorii si stocarea grasimilor in corp. In acelasi timp, carbohidraţii buni (sau complecsi) trec prin intestinul subtire si ajung intregi in intestinul gros, determinand o digestie lenta, cresterea nivelului de energie si o absorbtie mai buna a nutrientilor.
   Ce mai trebuie sa retinem? Important este modul in care gatim acesti carbohidrati buni, evitand sa ii prajim in ulei, evitand sa completam procesul de gatire cu zahar. :) Importanta este si cantitatea pe care o ingeram. Chiar daca sunt buni, nu trebuiesc consumati in exces. De asemenea, trebuie corelata prezenta lor in mesele principale cu activitatea fizica pe care o depunem zilnic, dar si  de consumul intelectual si psihic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu