Apa este cel mai bun lichid pentru hidratare.
Ca sa fie bine constientizata importanta apei in organismul nostru trebuie stiut faptul ca aceasta reprezinta constituentul principal al corpului uman – peste 50% din greutatea noastra este reprezentata de apa (procent ce difera in functie de sex, varsta si cantitatea de tesut adipos – acesta contine o cantitate mica de apa). In ceea ce priveste compozitia organelor, plamanii si rinichii au aproximativ 81% apa, creierul aproximativ 75%, ficatul aproximativ 71%. Oasele contin 22% apa, muschii au 75% in timp ce sangele are 82 %. Astfel, fiecare celula, tesut si organ din organismul nostru are nevoie de o buna hidratare pentru a functiona corect.
- Ajuta la transportul si absorbtia substantelor nutritive ingerate
- Reprezinta mediul principal de transmitere al informatiilor catre toate celulele corpului
- Asigura hidratarea pielii
- Ajuta digestia si previne constipatia
- Intervine in procesul de termoreglare
- Lubrifiaza articulatiile
- Contribuie la formarea salivei
- Usureaza transportul toxinelor de la celule si tesuturi si eliminarea lor
Necesarul zilnic de apa
Necesarul zilnic de apa pe care il are organismul nostru este de minim 1,5 litri dar acesta difera in functie de varsta, starea de sanatate, nivelul de efort fizic si mediul de lucru. In general ar trebui sa bem 1 l de apa la 25 kg de corp.
In perioada de slabire perosanele trebuie sa acorde o atentie deosebita hidratarii trebuind sa consume cu 25-50% mai multa apa decat in mod normal, organismul consumand o cantitate mai mare de apa in procesul de eliminare a toxinelor si topirii grasimilor.
In perioada de slabire perosanele trebuie sa acorde o atentie deosebita hidratarii trebuind sa consume cu 25-50% mai multa apa decat in mod normal, organismul consumand o cantitate mai mare de apa in procesul de eliminare a toxinelor si topirii grasimilor.
Este de preferat a fi consumata apa minerala necarbogazoasa (plata), cu continut de saruri minerale dizolvate in cantitate mai mica de jumatate de gram la un litru. Apa minerala carbogazoasa (cu dioxid de carbon) contine pana la un gram si jumatate saruri minerale pe litru (calciu, sodiu, magneziu), cantitate ce poate deveni nociva, in timp, pentru organism. Aceasta poate provoca discomfort digestiv (datorita dioxidului de carbon), poate amplifica evolutia litiazei biliare (datorita calciului) sau a hipertensiunii arteriale (din cauza sodiului continut).
Cum se elimina apa din organism?
Apa este eliminata prin 3 procese fiziologice: urinare, respiratie si transpiratie.
Pierderea apei este accentuata in timpul eforturilor fizice, in mediu calduros, in stari febrile, diaree sau varsaturi. In toate aceste situatii si in cazul femeilor insarcinate necesarul de apa creste.
Semnele deshidratarii sunt:
- uscaciunea gurii
- eliminarea de urina inchisa la culoare
- dureri de cap, somnolenta, oboseala
- sete extrema
- senzatie de ameteala sau lesin
Este foarte important sa nu asteptam pana ne este sete ca sa bem apa pentru ca acest lucru inseamna ca suntem deja deshidratati!
Cand bem apa?
Unul dintre cele mai importante lucruri legate de hidratarea corpului este momentul in care bem apa.
Dimineata, dupa trezire, pe stomacul gol este indicat macar un pahar cu apa. Consumata astfel, aceasta ajuta la detoxifiera organismului, activeaza digestia, inlatura starea de ameteala si durerile de cap cauzate de o deshidratare fiziologica aparuta in timpul noptii.
Trebuie evitat consumul de apa in timpul mesei sau imediat dupa aceasta pentru a nu dizolva sucurile digestive si a nu prelungi timpul necesar alimentelor pentru a fi digerate! Apa trebuie bauta cu aproximativ 30 de minute inainte de masa sau la cel putin o ora dupa aceasta (timp care difera in functie de alimentele consumate – sunt alimente care se digera mai rapid si altele care au nevoie de mai mult de 2-3 ore pentru o digestie completa).
Astfel, apa este bine sa fie consumata intre mese, cu inghitituri mici pentru o hidratare cat mai buna.
Trebuie acordata o atentie deosebita consumului de lichide in timpul eforturilor fizice! Deoarece acesta este un moment in care corpul elimina o cantitate mare de apa, minerale si electroliti este foarte importanta rehidratarea. Astfel este indicat ca inainte cu 20-30 de min de inceperea exercitiilor fizice sa se bea aproximativ 200 ml de apa, urmand ca in timpul antrenamentului sa se continue consumul acesteia, cu inghitituri mici fara a se ajunge la senzatia de sete. Temperatura apei trebuie sa fie apropiata de cea a mediul ambiant. Nu se va consuma apa rece sau fierbinte (pentru a nu solicita suplimentar organismul care ar fi nevoit, in acest caz, sa regleze temperatura apei).
Pentru a se evita deshidratarea de peste noapte este indicat consumul unui pahar cu apa inainte de culcare.
Putem inlocui apa?
Este de preferat ca apa sa nu fie inlocuita cu alte lichide!
Se pot bea suplimentar:
- sucuri naturale de fructe, sucuri naturale de legume, limonada.
- ceaiuri neindulcite (cu grija insa la tipul acestora pentru ca o parte din ele au efect diuretic sau alte efecte diferite fata de cel urmarit ),
- bauturi speciale pentru sportivi – pentru a inlocui mineralele si electrolitii pierduti in timpul antrenamentelor fizice (trebuie sa se tina cont totusi ca nivelul de zahar al acestora sa nu fie prea mare).
Cafeaua si orice bautura care contine cofeina are un efect diuretic, crescand astfel, destul de mult, necesarul de lichide al organismului.
In concluzie, nu uitati ca: “Unul din secretele longevitatii este apa pe care o consumam” – Henri Coanda
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu